Gevraagd

DRINGENDE OPROEP IN VERBAND MET ONTHULLING GEDENKPLAAT OORLOGSSLACHTOFFERS

gedenkplaatwo2

Het is de bedoeling om nabestaanden van de negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers uit te nodigen voor de onthulling van de gedenkplaat op maandagmiddag 8 november aanstaande. Het is echter heel lastig om te achterhalen om welke nabestaanden het gaat en waar zij wonen. Een aantal nabestaanden is bekend; anderen echter niet.

In verband met de organisatie van de onthulling worden nabestaanden met wie ik nog geen contact heb gehad dringend verzocht zo spoedig mogelijk contact met mij op te nemen. Het liefst per e-mail en anders per brief of telefonisch.

Wellicht bent u geen nabestaande, maar kent u er wel een of meer. Het wordt erg op prijs gesteld als u hen dan van de onthulling op de hoogte stelt en/of hun gegevens aan mij doorgeeft.

Het betreft nabestaanden van: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Nico Holdermans

Julianastraat 11, 2935 XL Ouderkerk aan den IJssel

Tel. 0180 682953 of 06 12110727

=========================================================================================================================

Archieftijgers gezocht!

Begin 2021 lanceerde het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een crowdsourcingsplatform om de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. Abraham Bredius (1855-1946) verrichtte als een van de eersten in Nederlandse archieven diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren in steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leiden. Dit resulteerde in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken.

Het doel van het crowdsourcingsplatform is om met hulp van vrijwilligers de excerpten van Bredius digitaal toegankelijk te maken. Een uitdagende klus waarbij enige voorkennis van (kunst)geschiedenis en/of notariële akten een pre is. Van de deelnemers wordt gevraagd de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en het type notariële akte vast te stellen. Het RKD is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hun tanden in een inhoudelijk project te zetten, gewoon vanuit huis. Ga voor meer informatie en om een account aan te maken naar www.rkd.nl.

2 Bredius

Oproep om gegevens Lageweg 8

Ik ben op zoek naar gegevens, misschien zelfs een foto, van de Lageweg 8,
waar de smederij van Krouwel was gevestigd.

Dit dubbele woonhuis met grote grijze schuur werd bewoond door mijn
overgrootouders. Mijn overgrootvader was Jan Trouwborst. Later woonde in
het voorste huis Wiggert Trouwborst (bijnaam Wig de bok).
Op de plek staat nu een grote blauwe loods.
Weet iemand hier nog van? Alle informatie is welkom.

Cor Trouwborst
Tel. 06-23298667.

Oproep foto’s over de tweede wereldoorlog in Ouderkerk aan den IJssel

De Historische Vereniging vraagt om foto’s over de tweede wereldoorlog in Ouderkerk aan den IJssel in verband met het herdenken van 75 jaar bevrijding. Dit voor de speciale uitgaven van het periodiek Op d’IJssel met verhalen en foto’s over de tweede wereldoorlog. Heeft u materiaal en een verhaal daarbij dan dit graag melden aan de redacteur Arie Jan Meijer, tel: 0180 683327 , E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Met ingang van ca. 1995 is gedurende meerdere jaren het "Ouderkerkertje" uitgebracht en huis-aan-huis verspreid in Ouderkerk aan den IJssel en misschien ook in Gouderak. Een soort Mido-Nieuws maar dan op A4-formaat en met een groen schutblad. Wie heeft die destijds bewaard en wil er nu afstand van doen? Ik wil ze heel graag overnemen.

Ook door Piet Mourik gevraagd:

In 1977 zijn er (ongeveer) 12 luchtfoto's van Ouderkerk aan den IJssel met het formaat 20x25 cm te koop geweest. Ter kennisname hebben ze toen gehangen aan de etalageruit van de winkel van Leen Timmerman, Dorsstraat 27. Ik heb er vijf van. Wie heeft ze toen allemaal gekocht, of meerdere ervan? Ik zou er graag een scan van willen hebben of zelf maken.

U kunt het hem via zijn email opgeven

Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn er in de omgeving van Ouderkerk mogelijk drie vliegtuigen neergestort.

Op 10 mei 1940 is er een Nederlandse Fokker D-XXI (D-21) neergestort in de Stormpolder bij Krimpen a/d IJssel, vlak bij de rivier de Hollandse IJssel na een gevecht met Duitse Messerschmitt Bf-109 toestellen. Het toestel had het nummer 225 op de romp staan. Alleen de piloot, F.C.H. Looijen sneuvelde en zijn lichaam is in de IJssel beland en enkele dagen later bij Ouderkerk aangespoeld en gevonden.

Op 20 december 1942 maakte een Duitse Focke Wulf Fw-190A een noodlanding ten zuidoosten van Ouderkerk. Het serienummer van dit toestel was 5554.

Op 5 oktober 1944 zou een Spitfire van de RAF een noodlanding hebben gemaakt en volgens Duitse bronnen zou dit toestel op Ouderkerks grondgebied zijn neergekomen.
Aan boord zat de Belgische piloot A. van der Heyden, die dit overleefde en op 22 oktober 1944 weer terug was bij zijn eigen troepen.

Ik hoop dat er iemand is die misschien nog meer informatie over al deze crashes kan geven.

Als U vragen hebt, kunt U mij ook bellen.

John Heuvelman

0180-664812