logohvo

Gevraagd

 

Torenbeklimmingen Dorpskerk Ouderkerk aan den IJssel op Open MonumentenDag 2022: wie helpt?

Op komende Open Monumentendag - zaterdag 10 september a.s. - kan de toren van de Dorpskerk in Ouderkerk aan den IJssel voor het eerst sinds enkele jaren weer beklommen worden. Om de toren van 10.00 tot 17.00 uur open te kunnen stellen, zijn er nog enkele mensen nodig die het leuk vinden om samen met een ander kleine groepjes te begeleiden. Tijdsinvestering: twee tot twee en een half uur. Minimumleeftijd: achttien jaar.

Als er te weinig begeleiders zijn, zal het aantal uren voor torenbeklimming helaas beperkt moeten worden!

Als u/jij kunt helpen, laat het dan z.s.m. per e-mail even weten. Graag aangeven of u/jij ‘s morgens of ‘s middags kunt helpen.

Opgave bij Nico Holdermans via e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Voor informatie: Nico Holdermans: tel. 06 12110727

================================================================================================================

Archieftijgers gezocht!

Begin 2021 lanceerde het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een crowdsourcingsplatform om de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. Abraham Bredius (1855-1946) verrichtte als een van de eersten in Nederlandse archieven diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren in steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leiden. Dit resulteerde in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken.

Het doel van het crowdsourcingsplatform is om met hulp van vrijwilligers de excerpten van Bredius digitaal toegankelijk te maken. Een uitdagende klus waarbij enige voorkennis van (kunst)geschiedenis en/of notariële akten een pre is. Van de deelnemers wordt gevraagd de gegevens in de Brediusaantekeningen – zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen – te registreren en het type notariële akte vast te stellen. Het RKD is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hun tanden in een inhoudelijk project te zetten, gewoon vanuit huis. Ga voor meer informatie en om een account aan te maken naar www.rkd.nl.

 2 Bredius

 

==================================================================================

Oproep om gegevens Lageweg 8 

Ik ben op zoek naar gegevens, misschien zelfs een foto, van de Lageweg 8,
waar de smederij van Krouwel was gevestigd.

Dit dubbele woonhuis met grote grijze schuur werd bewoond door mijn
overgrootouders. Mijn overgrootvader was Jan Trouwborst. Later woonde in 
het voorste huis Wiggert Trouwborst (bijnaam Wig de bok). 
Op de plek staat nu een grote blauwe loods.
Weet iemand hier nog van? Alle informatie is welkom.

Cor Trouwborst
E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Tel. 06-23298667.
 
============================================================================================================
 
       Oproep foto’s over de tweede wereldoorlog in Ouderkerk aan den IJssel
 
De Historische Vereniging vraagt om foto’s over de tweede wereldoorlog in Ouderkerk aan den IJssel in verband met het herdenken van 75 jaar bevrijding. Dit voor de speciale uitgaven van het periodiek Op d’IJssel met verhalen en foto’s over de tweede wereldoorlog. Heeft u materiaal en een verhaal daarbij dan dit graag melden aan de redacteur Arie Jan Meijer, tel: 0180 683327 , E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  

  =======================================================================================================================

Te koop gevraagd door Piet Mourik ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ):

Met ingang van ca. 1995 is gedurende meerdere jaren het "Ouderkerkertje" uitgebracht en huis-aan-huis verspreid in Ouderkerk aan den IJssel en misschien ook in Gouderak. Een soort Mido-Nieuws maar dan op A4-formaat en met een groen schutblad. Wie heeft die destijds bewaard en wil er nu afstand van doen? Ik wil ze heel graag overnemen.

Ook door Piet Mourik gevraagd:

In 1977 zijn er (ongeveer) 12 luchtfoto's van Ouderkerk aan den IJssel met het formaat 20x25 cm te koop geweest. Ter kennisname hebben ze toen gehangen aan de etalageruit van de winkel van Leen Timmerman, Dorsstraat 27. Ik heb er vijf van. Wie heeft ze toen allemaal gekocht, of meerdere ervan? Ik zou er graag een scan van willen hebben of zelf maken.

U kunt het hem via zijn email opgeven

================================================================================

 

 Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn er in de omgeving van Ouderkerk mogelijk drie vliegtuigen neergestort.

Op 10 mei 1940 is er een Nederlandse Fokker D-XXI (D-21) neergestort in de Stormpolder bij Krimpen a/d IJssel, vlak bij de rivier de Hollandse IJssel na een gevecht met Duitse Messerschmitt Bf-109 toestellen. Het toestel had het nummer 225 op de romp staan. Alleen de piloot, F.C.H. Looijen sneuvelde en zijn lichaam is in de IJssel beland en enkele dagen later bij Ouderkerk aangespoeld en gevonden.

Op 20 december 1942 maakte een Duitse Focke Wulf Fw-190A een noodlanding ten zuidoosten van Ouderkerk. Het serienummer van dit toestel was 5554.

Op 5 oktober 1944 zou een Spitfire van de RAF een noodlanding hebben gemaakt en volgens Duitse bronnen zou dit toestel op Ouderkerks grondgebied zijn neergekomen.
Aan boord zat de Belgische piloot A. van der Heyden, die dit overleefde en op 22 oktober 1944 weer terug was bij zijn eigen troepen.

Ik hoop dat er iemand is die misschien nog meer informatie over al deze crashes kan geven.

Als U vragen hebt, kunt U mij ook bellen.

John Heuvelman

0180-664812
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

==========================================================================