HOP Ouderkerk

LOGO H O P

Bij het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) Ouderkerk kunt u nieuws, informatie en afbeeldingen vinden over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel.

Het HOP Ouderkerk wordt georganiseerd door de bibliotheek Krimpenerwaard vestiging Ouderkerk aan den IJssel, onze Historische Vereniging Ouderkerck op de IJssel en het Streekarchief Midden-Holland.

Het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Ouderkerk aan den IJssel, Kerkweg 82d, 2935 AK Ouderkerk a/d IJssel, waar u informatie vindt over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel en omgeving.
Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek. In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Ouderkerk aan den IJssel en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard en de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK). Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteitenmiddagen en kleine tentoonstellingen.

Op de website van bibliotheek Krimpenerwaard kunt u zoeken naar titels van boeken die beschikbaar zijn binnen de collectie van de Krimpenerwaard. Dit kan via de catalogus o.a. door te zoeken op het onderwerp Krimpenerwaard. Gevonden titels kunnen worden gereserveerd door leden van de bibliotheek. Tevens vindt u op de website de openingstijden van de bibliotheek en het HOP.

De website van het Streekarchief Midden-Holland biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

Tentoonstelling

In het HOP Ouderkerk is er vanaf september 2019 een expositie te zien met het thema "Feesten in Ouderkerk". Deze tentoonstelling sluit aan bij de tentoonstelling van de Historische Vereniging in de Oudheidskamer Dorpsstraat 19, Ouderkerk a/d IJssel.

muziek concours 4

Jeugdproject "Tijdjagers"
Dinsdagmiddagen 17 december 2019, 7 en 21 januari 2020 steeds van 15.30 tot 17.00 uur
Kinderen uit de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs lezen in zes weken tijd een aantal boeken waarin ze tussen de verschillende tijdvakken reizen. In de eerste twee bijeenkomsten lenen en ruilen ze de boeken en gaan ze onder begeleiding aan de slag met creatieve opdrachten. In de derde bijeenkomst spelen ze een spel waarmee ze een boodschap voor de toekomst kraken.

De activiteiten van het HOP zijn gratis. Voor lezingen bij de HOP graag vooraf aanmelden. Dit kan telefonisch (0180 681971), aan de balie van de bibliotheek of per email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).

Cursus Voorouder-onderzoek,

Data: Donderdagmiddagen 9 en 23 januari en 6 en 20 februari 2020, van 14.00 tot 16.00 uur

Deze cursus wordt georganiseerd door het HOP Ouderkerk i.s.m. SCO. De cursus Voorouder-onderzoek op Internet wegens succes op herhaling! Voorouderonderzoek is een populaire hobby. Steeds meer gegevens zijn al op internet te vinden, maar waar begint u, wat staat nu wel en niet op internet en hoe betrouwbaar zijn deze gegevens?  Onder leiding van een medewerker van Streekarchief Midden-Holland leert u de voornaamste websites voor uw onderzoek kennen en krijgt u tips over de zoekmogelijkheden hierop. Voordat u het internet bestormt, krijgt u uitleg over het starten van een voorouder-onderzoek en de historische bronnen waaruit de gegevens worden onttrokken. Tot slot is er ruimte voor het ordenen van uw gegevens. Ook hier zijn diverse computerprogramma’s voor beschikbaar.

Locatie SCO, Dorpsstraat 19, Ouderkerk a/d IJssel.

Kosten euro 40,- p.p.