logohvo

HOP Ouderkerk

 

LOGO H O P

 

Bij het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) Ouderkerk kunt u nieuws, informatie en afbeeldingen vinden over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel.

Het HOP Ouderkerk wordt georganiseerd door de bibliotheek Krimpenerwaard vestiging Ouderkerk aan den IJssel, onze Historische Vereniging Ouderkerck op de IJssel en het Streekarchief Midden-Holland.

Het Historisch Ontmoetings Punt (HOP) is een vaste plek in de bibliotheek van Ouderkerk aan den IJssel, Kerkweg 82d, 2935 AK Ouderkerk a/d IJssel, waar u informatie vindt over de geschiedenis van Ouderkerk aan den IJssel en omgeving.
Het HOP helpt u een begin te maken met genealogisch en historisch onderzoek. In het HOP zijn niet alleen boeken en naslagwerken over Ouderkerk aan den IJssel en omgeving te vinden, maar ook uitgaven van de historische verenigingen in de Krimpenerwaard en de Historische Encyclopedie Krimpenerwaard (HEK). Verder organiseert het HOP allerlei gratis activiteiten: workshops, lezingen, activiteitenmiddagen en kleine tentoonstellingen.

Op de website van bibliotheek Krimpenerwaard kunt u zoeken naar titels van boeken die beschikbaar zijn binnen de collectie van de Krimpenerwaard. Dit kan via de catalogus o.a. door te zoeken op het onderwerp Krimpenerwaard. Gevonden titels kunnen worden gereserveerd door leden van de bibliotheek. Tevens vindt u op de website de openingstijden van de bibliotheek en het HOP.

De website van het Streekarchief Midden-Holland biedt toegang tot een schat van informatie en beeldmateriaal voor uw stamboom- en historisch onderzoek.

Agenda

Tentoonstelling

Vliegtuigbomouderkerk

Nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting.
 
De Historische Vereniging Ouderkerck op d’IJssel besteed in 2020, 2021 en 2022 veel aandacht aan 75-77 jaar bevrijding in Ouderkerk. 
De expositie in de Oudheidskamer geeft een algemeen overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit de periode 1940-1945 en persoonlijke verhalen van en over Ouderkerkers. Er wordt aandacht gegeven aan het lot van de Ouderkerkse Joden en aan de oorlogsslachtoffers uit Ouderkerk.
In het HOP in de bibliotheek is er, naast een kleine tentoonstelling aan de wand, een map waarin verhalen van en over Ouderkerkers in de oorlogsjaren in te zien zijn.
Van het Streekmuseum Krimpenerwaard zijn voorwerpen in bruikleen die betrekking hebben op het onderwerp.
 
Iedereen is van harte welkom tijdens de openingstijden van de bibliotheek.
 
Activiteiten
 
Workshop voor kinderen over de Tweede Wereldoorlog
 
Op 3 mei 2022 was er voor kinderen een workshop over de Tweede Wereldoorlog. 
In samenwerking met het Streekmuseum Krimpenerwaard organiseerde het Historisch Ontmoetingspunt deze activiteit, waarbij deelnemers veel te weten kwamen over de oorlog
met verhalen over de oorlog uit de Krimpenerwaard. Deze workshop sluit aan bij de informatie die kinderen op school hebben opgedaan bij lessen over de oorlog.
 

De activiteiten van het HOP zijn gratis. Voor lezingen bij de HOP graag vooraf aanmelden. Dit kan telefonisch (0180 681971), aan de balie van de bibliotheek of per email: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.  Lezingen gaan door bij voldoende deelname (minimaal 6 personen).