Nieuws

De statutaire ledenavond met lezingen op vrijdag 13 maart 2020 is in verband met de coronavirus maatregels niet doorgegaan.
Deze ledenavond is voorlopig uitgesteld tot vrijdagavond 13 november 2020
 met indien gewenst een herhaling van de lezingen op zaterdagmiddag 14 november, aangezien het aantal beschikbare plaatsen in de grote zaal van de Drie Maenen beperkt is tot 70.

De lezingen zullen gaan over:
‘Als een ooievaar op het dak van de Dorpskerk, over de Joodse familie Van Blankenstein in Ouderkerk’ door Elsemarije Meijer; zij heeft onderzoek gedaan naar de familie Van Blankenstein, die 100 jaar lang een slagerij in Ouderkerk had. Twee leden van de familie zaten in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Ouderkerk.
en ‘Zij die vielen… Ouderkerkse oorlogsslachtoffers’. Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer vertellen over Ouderkerkers, die in de oorlog omkwamen als gevolg van oorlogshandelingen. Soms dicht bij huis, soms ver weg in het buitenland

Het verslag van de ledenbijeenkomst met lezing en film van vrijdag 8 november 2019 is te zien onder Activiteiten/Ledenbijeenkomsten

==============================================================================================================

De oudheidskamer is in verband met de coronavirus maatregels in ieder geval gesloten tot en met december 2020.

De expositie vanaf januari 2021 zal gaan over 75 jaar bevrijding in Ouderkerk, nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting.

De expositie herdenkt de oorlogsjaren 1940 -1945 in Nederland en in het bijzonder in Ouderkerk.
Het geeft een algemeen overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit die periode en ook persoonlijke verhalen van en over Ouderkerkers.
Er wordt aandacht gegeven aan het lot van de Ouderkerkse Joden en aan de oorlogsslachtoffers uit Ouderkerk.

thumbnail Vliegtuigbom206

De geplande excursie met de Elizabeth naar de Korenmolen Windlust te Nieuwerkerk aan den IJssel is vervallen in verband met de coronavirus maatregels.

Elizabeth

Op zaterdag 12 september 2020, Open MonumentenDag, was de Oudheidskamer evenals de Dorpskerk in verband met de coronavirus maatregels niet geopend voor bezoek. Wel kon op eigen gelegenheid een dorpswandeling langs de monumentale panden in Ouderkerk worden gemaakt met behulp van het geillustreerde boekje "Rondje Ouderkerk". Te bestellen bij de secretaris/penningmeester, E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , tegen een vergoeding van € 2,-- plus eventuele portokosten.
Voor meer informatie over Open MonumentenDag 2020 in de Krimpenerwaard met wandel en fiets routes zie de volgende links:

OMD A3 Routebeschrijving 2020 ouderkerkadijssel2middel

Voor een terugblik op Open Monumentendag 2019 zie de rubriek Overigen

IMG 3134 Medium

Werkgroepen

Driemaal per jaar komen onze werkgroepen bijeen in onze oudheidskamer om ervaringen en kennis uit te wisselen en de voortgang van de onderzoekprojecten te bespreken.
Wij zijn op zoek naar mensen, die lid van een werkgroep willen worden. Heeft U belangstelling hiervoor, meldt U dan bij de voorzitter Jan Suyderhoud tel: 0180 681901

Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.