logohvo

Nieuws

Gedenkplaat oorlogsmonument Ouderkerk aan den IJssel

Op maandag 8 november aanstaande zal 's middags de gedenkplaat met de namen van negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers op het oorlogsmonument in Ouderkerk aan den IJssel (aan De Maenstand, bij de muziektent) officieel onthuld worden. Dit zal gebeuren in aanwezigheid van nabestaanden en een aantal genodigden.

Oorspronkelijk zou de plaat bij de dodenherdenking van 4 mei 2020 onthuld worden. Dit kon onder andere door het coronagebeuren niet doorgaan. Inmiddels is de messing plaat (50 cm x 40 cm groot) op het monument aangebracht. Dat laatste was echter niet de bedoeling. Een eerder geplande datum van onthulling - 8 juni jl. - kon niet doorgaan. Dit was echter door de gemeente niet met de leverancier gecommuniceerd. Als gevolg daarvan is de plaat al in juni jl. aangebracht.

De plaat heeft inmiddels zijn glans verloren. Dat moet ook. Het is de bedoeling dat de plaat een donkere, wat bronsachtige kleur krijgt. Op de plaat staan de volgende namen vermeld: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Een lang gekoesterde wens van nabestaanden en ondergetekende is met de realisatie van de gedenkplaat in vervulling gegaan.

Nico Holdermans

gedenkplaatwo2

DRINGENDE OPROEP IN VERBAND MET ONTHULLING GEDENKPLAAT

Het is de bedoeling om nabestaanden van de negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers uit te nodigen voor de onthulling van de gedenkplaat op maandagmiddag 8 november aanstaande. Het is echter heel lastig om te achterhalen om welke nabestaanden het gaat en waar zij wonen. Een aantal nabestaanden is bekend; anderen echter niet.

In verband met de organisatie van de onthulling worden nabestaanden met wie ik nog geen contact heb gehad dringend verzocht zo spoedig mogelijk contact met mij op te nemen. Het liefst per e-mail en anders per brief of telefonisch. Wellicht bent u geen nabestaande, maar kent u er wel een of meer. Het wordt erg op prijs gesteld als u hen dan van de onthulling op de hoogte stelt en/of hun gegevens aan mij doorgeeft. 

Het betreft nabestaanden van: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Nico Holdermans

Julianastraat 11, 2935 XL Ouderkerk aan den IJssel

Tel. 0180 682953 of 06 12110727

E-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

===================================================================================================

Rabo ClubSupport 2021

Wij doen mee met Rabo ClubSupport!

Kunnen wij op jouw stem rekenen? Van 4 tot 25 oktober kun jij je stem op ons uitbrengen als je lid bent van de Rabobank. Stem nu direct in de Rabo App of online op

https://www.rabo-clubsupport.nl/hollandse-ijssel/stemmen/details/198395-historische-vereniging-ouderkerck-op-dijs

Alvast hartelijk bedankt !
==================================================================================================== 
 
Help onze Historische Vereniging en spaar sponsorpunten bij Plus Vergeer !
 
Van af 6 september tot 12 november ontvang je een sponsorpunt bij elke 10 euro aan boodschappen bij Plus Vergeer in Ouderkerk aan den IJssel.
Gebruik de unieke code van je voucher en schenk aan onze vereniging via de volgende linkPLUS
 
Alvast hartelijk bedankt !
 
=====================================================================================================
 
De statutaire ledenavond van vrijdag 13 maart 2020 is in verband met de coronavirus maatregels niet doorgegaan en ook de ledenavonden in november 2020 en maart 2021 gingen om deze redenen niet door.
 
De statutaire ledenavond voor 2020-2021met lezing wordt nu gehouden op vrijdagavond 12 november 2021.
 
Voor het volledige programma zie :  Ledenbijeenkomst (hvouderkerck.nl) 
De lezing is genaamd ‘Als een ooievaar op het dak van de Dorpskerk, over de Joodse familie Van Blankenstein in Ouderkerk’ door Elsemarije Meijer, studente aan de Universiteit van Amsterdam. Zij heeft onderzoek gedaan naar de familie Van Blankenstein, die 100 jaar lang een slagerij in Ouderkerk had. Twee leden van de familie zaten in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Ouderkerk.
 
 
foto voor de kerk - o.a. Van Blankenstein
 
Een aantal Ouderkerkers voor de ingang van de Dorpskerk. De foto is gemaakt door de bekende fotograaf J.H. Spoormaker. Aan de rechterkant twee broers Van Blankenstein, vermoedelijk is de meest rechtse persoon Philip van Blankenstein. De foto laat zien hoe de familie Van Blankenstein in de samenleving stond: volop in contact met anderen, maar toch enigszins aan de rand ervan vanwege hun geloof.
 
Op de statutaire ledenavond in het voorjaar van 2022 zal de lezing gaan over ‘Zij die vielen… Ouderkerkse oorlogsslachtoffers’. Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer vertellen over Ouderkerkers, die in de oorlog omkwamen als gevolg van oorlogshandelingen. Soms dicht bij huis, soms ver weg in het buitenland
 
==============================================================================================================
 
De Oudheidskamer heeft nu een expositie over 75 jaar bevrijding in Ouderkerk, nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting.
 
De expositie herdenkt de oorlogsjaren 1940 -1945 in Nederland en in het bijzonder in Ouderkerk.
Het geeft een klein overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit die periode en vooral veel persoonlijke verhalen van en over de Ouderkerkse oorlogsslachtoffers.Ook wordt er aandacht gegeven aan het lot van de Ouderkerkse Joden.
 
 
thumbnail Vliegtuigbom206
 
 
===============================================================================================
 

Voor een terugblik op Open Monumenten Dag 2021 in Ouderkerk zie de rubriek Overigen

 
Voor meer informatie over Open Monumenten Dag 2021 in de Krimpenerwaard:  https://www.openmonumentendag.nl/comite/krimpenerwaard

 

Elizabeth
 
=========================================================================================
 
Werkgroepen
 
Driemaal per jaar komen onze werkgroepen als het kan bijeen in onze oudheidskamer om ervaringen en kennis uit te wisselen en de voortgang van de onderzoekprojecten te bespreken.
Wij zijn op zoek naar mensen, die lid van een werkgroep willen worden. Heeft U belangstelling hiervoor, meldt U dan bij de voorzitter Jan Suyderhoud tel: 0180 681901
 
===========================================================================================
 
Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.