logohvo

Nieuws

PhotoGrid Plus 1675120663352 1

 

=======================================================================================

Zoals vermeld op onze ledenavond hebben wij de teksten en foto's voor het Historisch Plaatjesalbum over Ouderkerk aan den IJssel verzorgd voor PLUS Vergeer.

Op 17 januari vond in de Drie Maenen de officiële aftrap plaats van de Historische plaatjescampagne van PLUS Vergeer. 

De aanwezigen waren bestuursleden van de historische vereniging met aanhang, een aantal personeelsleden van PLUS Vergeer, wethouder mw. Ria Boere en nog enkele belangstellenden. 

Na en tijdens de koffie memoreerde Henk Vergeer hoe het plan voor dit boek tot stand kwam.

Hij bedankte de werkgroep van de historische vereniging voor het vele werk. Ook bood hij wethouder Ria Boere een voorgedrukt exemplaar aan.

Daarna vertelde eindredacteur Arie Jan Meijer iets over het wél en wee van de werkgroep gedurende de afgelopen twee jaar, tijdens het tot stand komen van het boek.

De werkgroep leden werden één voor één naar voren geroepen door Henk en Marjan, kregen allen complimenten, prachtige bloemen en een pakket lekkernijen uit hun winkel.

De voorzitter kreeg ook nog eens een cheque overhandigd van maar liefst €500,- voor onze vereniging.

Daarna was er, onder het genot van een drankje, een gezellig samenzijn met onderlinge verhalen van de afgelopen twee jaar. Het boek werd bekeken en geprezen.

Een project met een prachtig resultaat. Een project om nooit te vergeten!

thumbnail 20230118 180537thumbnail 20230118 184840

20230118 175413

 ==================================================================

Onze volgende ledenavond op is op vrijdag 17 maart 2023

In De Drie Maenen, Abelenlaan 1, 2935 SB, Ouderkerk a/d IJssel aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 u. Bij binnenkomst wordt U een kop koffie/thee aangeboden. Introducés zijn welkom. De lezing moet nog worden vastgesteld.

Voor onze vorige ledenavonden zie :  Ledenbijeenkomsten (hvouderkerck.nl) 

===================================================================
 
 
Open Monumenten Dag 2023
 
Op zaterdag 9 September 2023 is het weer Open Monumenten Dag.
 
Voor 2023 is het thema: Levend erfgoed ‘Als monumenten konden praten’.
De verhalen van de monumenten worden centraal gesteld met gebeurtenissen die in en rondom het monument hebben plaatsgevonden.
 
Voor de verslagen van den voorgaande jaren zie de rubriek overigen
 
OMD2022DORPSSTRAAT19
 
 
==============================================================================

Gedenkplaat oorlogsmonument Ouderkerk aan den IJssel

Op maandag 8 november 2021 is de gedenkplaat met de namen van negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers op het oorlogsmonument in Ouderkerk aan den IJssel (aan De Maenstand, bij de muziektent) officieel onthuld. Dit is gebeurd in aanwezigheid van nabestaanden en een aantal genodigden.

Oorspronkelijk zou de plaat bij de dodenherdenking van 4 mei 2020 onthuld worden. Dit kon onder andere door het coronagebeuren niet doorgaan. Inmiddels is de messing plaat (50 cm x 40 cm groot) op het monument aangebracht. Dat laatste was echter niet de bedoeling. Een eerder geplande datum van onthulling - 8 juni jl. - kon niet doorgaan. Dit was echter door de gemeente niet met de leverancier gecommuniceerd. Als gevolg daarvan is de plaat al in juni jl. aangebracht.

De plaat heeft inmiddels zijn glans verloren. Dat moet ook. Het is de bedoeling dat de plaat een donkere, wat bronsachtige kleur krijgt. Op de plaat staan de volgende namen vermeld: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Een lang gekoesterde wens van nabestaanden en ondergetekende is met de realisatie van de gedenkplaat in vervulling gegaan.

Voor ev. vragen kunt u contact opnemen met:

Nico Holdermans

Tel. 0180 682953 of 06 12110727

E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

 DSC02799

 

==============================================================================================================
 
 
De Oudheidskamer toont tot en met augustus 2023 een expositie over de watersnoodramp van 1953 en de strenge winter van 1963.
 
 
expowatersnood53winter63
 
 watersnoodramp 1953 2
 
Verslag zaterdag 28 januari 2023

Op zaterdag 28 januari jl. was de openingstijd van onze Oudheidskamer aan de Dorpsstraat verruimd en wel van 11.00 tot 16.00 uur in verband met de herdenking dit van 70 jaar Watersnood 1953. Op deze dag vertoonden wij continu een geheel nieuwe, korte PowerPoint presentatie over de Watersnood van 1 februari 1953 in Ouderkerk aan den IJssel met als titel: ‘De tijd staat even stil’.

Voordat de deur open ging, stonden de eerste belangstellenden al op de Dorpsstraat te wachten. De toeloop was zo groot, dat er soms vóór de panelen een ware file ontstond. Jong en oud waren van de partij. Tot 16.00 uur zijn er onafgebroken mensen binnen geweest. Onder de meer dan 80 bezoekers waren mensen van Het Kontakt, RTV Krimpenerwaard en de dochter van onze dorpsgenoot Arie Evegroen wiens verhaal in de vitrine lag uitgestald.  

Naast de vele dorpsgenoten waren er ook oud-Ouderkerkers gekomen. We zagen bijna alle kernen uit de Krimpenerwaard en zelfs daarbuiten langskomen.

Een bijzondere gast was een 92-jarige mevrouw uit Bergambacht, die met een groep jonge vrouwen modder was gaan ruimen in Nieuwe Tonge. Ze had veel te vertellen en had ook een blad vol foto’s bij zich, die wij terplekke mochten fotograferen.

Onder het genot van koffie en iets lekkers werd er in een reünieachtige sfeer veel gepraat en bekeken.

De reacties waren hartverwarmend. Watersnood 1953 leeft nog steeds in ons dorp waar we helaas ook twee slachtoffers moesten betreuren.

Zo heeft onze oproep op RTV Krimpenerwaard, Facebook, onze website en in Het Kontakt geresulteerd in een mooie, goed bezochte dag om dankbaar op terug te kijken.

Watersnood53 KW-Panorama  ArchiefHVO- AFO Fotogroep

 
===============================================================================================
 
Werkgroepen
 
Een paar maal per jaar komen onze werkgroepen als het kan bijeen in onze oudheidskamer om ervaringen en kennis uit te wisselen en de voortgang van de onderzoekprojecten te bespreken.
Wij zijn op zoek naar mensen, die lid van een werkgroep willen worden. Heeft U belangstelling hiervoor, meldt U dan bij de voorzitter Jan Suyderhoud tel: 0180 681901
 
===========================================================================================
 
Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.