Open Monumenten Dag 2022

Op zaterdag 10 September 2022 was het Open Monumenten Dag.

Het thema van deze Open Monumenten Dag was:‘Duurzaam duurt het langst’.

Voor de verslagen van dit en voorgaande jaren zie de rubriek overigen

Stemronde RABO clubsupport

Bent je RABO lid van RABOBANK Hollandse IJssel en wil je onze Historische Vereniging steunen met je stem? Vanaf 5 tot en met 27 september mag je drie stemmen uitbrengen.

Denk daarbij ook aan ons, Zie :stem op HVOuderkerck

Bij voorbaat onze dank.

Gedenkplaat oorlogsmonument Ouderkerk aan den IJssel

Op maandag 8 november 2021 is de gedenkplaat met de namen van negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers op het oorlogsmonument in Ouderkerk aan den IJssel (aan De Maenstand, bij de muziektent) officieel onthuld. Dit is gebeurd in aanwezigheid van nabestaanden en een aantal genodigden.

Oorspronkelijk zou de plaat bij de dodenherdenking van 4 mei 2020 onthuld worden. Dit kon onder andere door het coronagebeuren niet doorgaan. Inmiddels is de messing plaat (50 cm x 40 cm groot) op het monument aangebracht. Dat laatste was echter niet de bedoeling. Een eerder geplande datum van onthulling - 8 juni jl. - kon niet doorgaan. Dit was echter door de gemeente niet met de leverancier gecommuniceerd. Als gevolg daarvan is de plaat al in juni jl. aangebracht.

De plaat heeft inmiddels zijn glans verloren. Dat moet ook. Het is de bedoeling dat de plaat een donkere, wat bronsachtige kleur krijgt. Op de plaat staan de volgende namen vermeld: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Een lang gekoesterde wens van nabestaanden en ondergetekende is met de realisatie van de gedenkplaat in vervulling gegaan.

Voor ev. vragen kunt u contact opnemen met:

Nico Holdermans

Tel. 0180 682953 of 06 12110727

DSC02799

Onze volgende ledenavond op is op vrijdag 11 november 2022

in De Drie Maenen, Abelenlaan 1, 2935 SB, Ouderkerk a/d IJssel aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 u. Bij binnenkomst wordt U een kop koffie/thee aangeboden. Introducés zijn welkom. De lezing met foto's en filmbeelden zal gaan over de watersnoodramp van 1953 en de strenge winter van 1963 in Ouderkerk.

Onze laatste ledenavond was op vrijdag 13 mei in de Drie Maenen met de lezing "Zij die vielen… Ouderkerkse oorlogsslachtoffers". Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer vertelden over Ouderkerkers, die in de oorlog omkwamen als gevolg van oorlogshandelingen. Soms dicht bij huis, soms ver weg in het buitenland.

Zie :  Ledenbijeenkomsten (hvouderkerck.nl)

==============================================================================================================

De Oudheidskamer toont tot en met augustus 2023 een expositie over de watersnoodramp van 1953 en de strenge winter van 1963.

expowatersnood53winter63

watersnoodramp 1953 2
winter 63 2

Werkgroepen

Een paar maal per jaar komen onze werkgroepen als het kan bijeen in onze oudheidskamer om ervaringen en kennis uit te wisselen en de voortgang van de onderzoekprojecten te bespreken.
Wij zijn op zoek naar mensen, die lid van een werkgroep willen worden. Heeft U belangstelling hiervoor, meldt U dan bij de voorzitter Jan Suyderhoud tel: 0180 681901

Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.