Help onze Historische Vereniging en spaar sponsorpunten bij Plus Vergeer !

Van af 6 september tot 12 november ontvang je een sponsorpunt bij elke 10 euro aan boodschappen bij Plus Vergeer in Ouderkerk aan den IJssel.
Gebruik de unieke code van je voucher en schenk aan onze vereniging via de volgende link : PLUS

Alvast hartelijk bedankt !

De statutaire ledenavond van vrijdag 13 maart 2020 is in verband met de coronavirus maatregels niet doorgegaan en ook de najaarsledenavond in november 2020 ging om deze reden niet door.
De statutaire ledenavond met lezing is voorlopig uitgesteld tot 12 november 2021.

De lezing zal gaan over:
‘Als een ooievaar op het dak van de Dorpskerk, over de Joodse familie Van Blankenstein in Ouderkerk’ door Elsemarije Meijer; zij heeft onderzoek gedaan naar de familie Van Blankenstein, die 100 jaar lang een slagerij in Ouderkerk had. Twee leden van de familie zaten in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken in Ouderkerk.

Op de statutaire ledenavond in het voorjaar van 2022 zal de lezing gaan over ‘Zij die vielen… Ouderkerkse oorlogsslachtoffers’. Nico Holdermans, Aagje Lingen en Arie Jan Meijer vertellen over Ouderkerkers, die in de oorlog omkwamen als gevolg van oorlogshandelingen. Soms dicht bij huis, soms ver weg in het buitenland

Het verslag van de ledenbijeenkomst met lezing en film van vrijdag 8 november 2019 is te zien onder Activiteiten/Ledenbijeenkomsten

==============================================================================================================

De Oudheidskamer heeft nu een expositie over 75 jaar bevrijding in Ouderkerk, nadenken over en terugdenken aan vijf lange jaren van bezetting.

De expositie herdenkt de oorlogsjaren 1940 -1945 in Nederland en in het bijzonder in Ouderkerk.
Het geeft een klein overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen uit die periode en vooral ook persoonlijke verhalen van en over Ouderkerkers.
Er wordt aandacht gegeven aan het lot van de Ouderkerkse Joden en in het bijzonder aan de oorlogsslachtoffers uit Ouderkerk.

thumbnail Vliegtuigbom206

Voor een terugblik op Open Monumenten Dag 2021 in Ouderkerk zie de rubriek Overigen

Voor meer informatie over Open Monumenten Dag 2021 in de Krimpenerwaard:  https://www.openmonumentendag.nl/comite/krimpenerwaard

Elizabeth

Werkgroepen

Driemaal per jaar komen onze werkgroepen als het kan bijeen in onze oudheidskamer om ervaringen en kennis uit te wisselen en de voortgang van de onderzoekprojecten te bespreken.
Wij zijn op zoek naar mensen, die lid van een werkgroep willen worden. Heeft U belangstelling hiervoor, meldt U dan bij de voorzitter Jan Suyderhoud tel: 0180 681901

Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met één van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.