logohvo

Gevraagd

IN OF UIT DE OUDE DOOS??

Volgend jaar bestaat de Historische Vereniging 25 jaar en komt het 100e nummer van Op d'IJssel uit. Naast de tentoonstelling over 25 jaar Historische Vereniging, die nu in d'Ouwe Backerij te zien is, willen we een fotoboek over Ouderkerk in het verleden gaan uitgeven.

Daaraan kunt u een bijdrage leveren. We zijn er van overtuigd dat er in veel dozen en albums oude foto's van Ouderkerk te vinden zijn, die het waard zijn om ook door andere bekeken te worden. We willen u vragen deze foto's beschikbaar te stellen aan onze vereniging. We zullen ze dan scannen en als u toestemming geeft ze mogelijk in het fotoboek plaatsen.

Heeft u zo'n (schoenen)doos of een fotoalbum en bent u bereid de foto's beschikbaar te stellen, neemt u dan contact op met één van de bestuursleden van de Historische Vereniging. Dat kan telefonisch (zie bestuur) of via een mailtje aan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

========================================================================================================================

Wij ontvingen onderstaande mededeling :

Geachte bestuur,

 

Het Genealogisch Platform voor de Alblasserwaard is een samenwerkingsverband met de Genealogische Vereniging De Stamboom in Sliedrecht. Op de website bevindt zich een database met circa 577.000 personen, een collectie van bijna 16.000 foto's, 118.000 bronnen, enzovoort. In de database zijn veel personen uit de Krimpenerwaard te vinden die een relatie hebben met personen uit de Alblasserwaard. Daarom is dit een interessante bron voor uw leden en/of bezoekers.

 

De website is gratis toegankelijk na het aanvragen van een inlog. Bezoekers kunnen onbeperkt zoeken naar voorouders. Daarnaast biedt de website de mogelijkheid om vooroudersoverzichten en dergelijke in PDF-formaat te downloaden.

 

Wij vragen u vriendelijk of u een link naar onze website op uw verenigingswebsite wilt plaatsen. Op die manier kunnen uw leden en bezoekers de weg vinden naar voorouderonderzoek in de Alblasserwaard.

 

De URL van onze database is https://alblasserwaard-genealogie.nl en de URL van De Stamboom is https://destamboomsliedrecht.nl. Voor eventuele vragen kunt u te allen tijde contact met ons opnemen via 0620130455 of via e-mail op  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

 

Met vriendelijke groet,

 

Fred Stuij

Sliedrecht

====================================================================================================================

Archieftijgers gezocht! 

Begin 2021 lanceerde het RKD Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis een crowdsourcingsplatform om de archiefaantekeningen van kunsthistoricus Abraham Bredius toegankelijk te maken. Abraham Bredius (1855-1946) verrichtte als een van de eersten in Nederlandse archieven diepgaand onderzoek naar kunstenaars die tussen de late zestiende en het begin van de achttiende eeuw werkzaam waren in steden zoals Amsterdam, Den Haag en Leiden. Dit resulteerde in tienduizenden excerpten: op kleine strookjes papier genoteerde samenvattingen van evenzovele archiefstukken.

Het doel van het crowdsourcingsplatform is om met hulp van vrijwilligers de excerpten van Bredius digitaal toegankelijk te maken. Een uitdagende klus waarbij enige voorkennis van (kunst)geschiedenis en/of notariele akten een pre is. Van de deelnemers wordt gevraagd de gegevens in de Brediusaantekeningen  zoals plaatsnamen, data, persoonsnamen en beroepen  te registreren en het type notariele akte vast te stellen. Het RKD is op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden om hun tanden in een inhoudelijk project te zetten, gewoon vanuit huis. Ga voor meer informatie en om een account aan te maken naar www.rkd.nl.

2 Bredius

 

==================================================================================

Oproep om gegevens Lageweg 8

Ik ben op zoek naar gegevens, misschien zelfs een foto, van de Lageweg 8,
waar de smederij van Krouwel was gevestigd.

Dit dubbele woonhuis met grote grijze schuur werd bewoond door mijn
overgrootouders. Mijn overgrootvader was Jan Trouwborst. Later woonde in
het voorste huis Wiggert Trouwborst (bijnaam Wig de bok). 
Op de plek staat nu een grote blauwe loods.
Weet iemand hier nog van? Alle informatie is welkom.

Cor Trouwborst
E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.
Tel. 06-23298667.
==============================================================================================================

Te koop gevraagd door Piet Mourik ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ):

Met ingang van ca. 1995 is gedurende meerdere jaren het "Ouderkerkertje" uitgebracht en huis-aan-huis verspreid in Ouderkerk aan den IJssel en misschien ook in Gouderak. Een soort Mido-Nieuws maar dan op A4-formaat en met een groen schutblad. Wie heeft die destijds bewaard en wil er nu afstand van doen? Ik wil ze heel graag overnemen.

Ook door Piet Mourik gevraagd:

In 1977 zijn er (ongeveer) 12 luchtfoto's van Ouderkerk aan den IJssel met het formaat 20x25 cm te koop geweest. Ter kennisname hebben ze toen gehangen aan de etalageruit van de winkel van Leen Timmerman, Dorsstraat 27. Ik heb er vijf van. Wie heeft ze toen allemaal gekocht, of meerdere ervan? Ik zou er graag een scan van willen hebben of zelf maken.

U kunt het hem via zijn email opgeven

====================================================================================================

Tijdens de 2e Wereldoorlog zijn er in de omgeving van Ouderkerk mogelijk drie vliegtuigen neergestort.

Op 10 mei 1940 is er een Nederlandse Fokker D-XXI (D-21) neergestort in de Stormpolder bij Krimpen a/d IJssel, vlak bij de rivier de Hollandse IJssel na een gevecht met Duitse Messerschmitt Bf-109 toestellen. Het toestel had het nummer 225 op de romp staan. Alleen de piloot, F.C.H. Looijen sneuvelde en zijn lichaam is in de IJssel beland en enkele dagen later bij Ouderkerk aangespoeld en gevonden.

Op 20 december 1942 maakte een Duitse Focke Wulf Fw-190A een noodlanding ten zuidoosten van Ouderkerk. Het serienummer van dit toestel was 5554.

Op 5 oktober 1944 zou een Spitfire van de RAF een noodlanding hebben gemaakt en volgens Duitse bronnen zou dit toestel op Ouderkerks grondgebied zijn neergekomen.
Aan boord zat de Belgische piloot A. van der Heyden, die dit overleefde en op 22 oktober 1944 weer terug was bij zijn eigen troepen.

Ik hoop dat er iemand is die misschien nog meer informatie over al deze crashes kan geven.

Als U vragen hebt, kunt U mij ook bellen.

John Heuvelman

0180-664812
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.