logohvo

Nieuws

 

Vaarexcursie 2024
 
Op Vrijdag 24 mei 2024  zouden wij uit varen met de historische Tjalk “Confiance” van de familie Vos voor een tochtje op de Hollandse IJssel. Zie voor meer informatie over dit schip: www.werkhavenhitland.nl/confiance
 
Door de slechte weersomstandigheden is deze tocht niet doorgegaan. Het wordt nu een "avondtocht" op vrijdag 5 juli met om 18:15 verzamelen en 18:30 afvaren. Om ca 20:30 zijn we weer aan wal met op de terugweg hopelijk de lage zon over Hollandse IJssel.
 
 
confiance

 

==========================================

Onze Historische Vereniging bestaat 25 jaar

Zie ons verhaal op RTV Krimpenerwaard en Youtube https://youtu.be/sAQwh351lgo 

128079303-37Y282yB53g1 Small

==================================================================

Onze volgende ledenavond op is op vrijdag 15 november 2024

De Drie Maenen, Abelenlaan 1, 2935 SB, Ouderkerk a/d IJssel aanvang 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 u. Bij binnenkomst wordt U een kop koffie/thee aangeboden. Introducees zijn welkom.

Het onderwerp van de lezing zal later bekend gemaakt worden

Voor onze ledenavonden zie :Ledenbijeenkomsten (hvouderkerck.nl)

================================================================================== 

Korenvereniging ‘Oefening en Stichting’ in Ouderkerk aan den IJssel bestaat honderd jaar.

Op 5 februari 1924 kwam een groepje mensen bij elkaar om met elkaar te zingen. Op 24 februari 1924 werd de vereniging opgericht met als doel, het bevorderen van de koorzang, ter verheerlijking van Gods naam. En dat doen we nog steeds iedere donderdagavond. Al 100 jaar lang.

We hebben hard gewerkt aan een expositie over honderd jaar koorzang. We zijn in ons archief gedoken en hebben oude fotoalbums uitgeplozen. Daaruit zijn prachtige materialen tevoorschijn gekomen. Door onze vrijwilligers is een prachtige collage gemaakt over Christelijke Korenvereniging ‘Oefening en Stichting’ door de jaren heen. VAN HARTE WELKOM om deze te bewonderen in de oudheidskamer van de Historische Vereniging. Tijdens de openingstijden is er iemand van het koor aanwezig om u meer te vertellen over het koor en haar geschiedenis.

koor begin

koor 50 jaar

==================================================================================

IN OF UIT DE OUDE DOOS??

Dit jaar bestaat de Historische Vereniging 25 jaar en komt het 100e nummer van Op d'IJssel uit. Naast de tentoonstelling over 25 jaar Historische Vereniging, die nu in d'Ouwe Backerij te zien is, willen we een fotoboek over Ouderkerk in het verleden gaan uitgeven.

Daaraan kunt u een bijdrage leveren. We zijn er van overtuigd dat er in veel dozen en albums oude foto's van Ouderkerk te vinden zijn, die het waard zijn om ook door andere bekeken te worden.

We willen u vragen deze foto's beschikbaar te stellen aan onze vereniging. We zullen ze dan scannen en als u toestemming geeft ze mogelijk in het fotoboek plaatsen.

Heeft u zo'n (schoenen)doos of een fotoalbum en bent u bereid de foto's beschikbaar te stellen, neemt u dan contact op met een van de bestuursleden van de Historische Vereniging. Dat kan telefonisch (zie bestuur) of via een mailtje aan: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

====================================================================

 

HISTORISCH STICKERBOEK OUDERKERK AAN DEN IJSSEL

Tot slot van de 12 weken durende spaaractie bij PLUS Vergeer van historische plaatjes voor het boek: "Ouderkerk, een dorp met een rijke historie", organiseerde PLUS Vergeer in samenwerking met de Historische Vereniging Ouderkerck op d'IJssel een ruilbeurs. Dit vond plaats in de grote zaal van De Drie Maenen op 1 april 2023 van 10.00 - 15.00 uur.

Het was een geweldige actie met een prachtige slotdag. Het eerste kwartaal van 2023, met tot slot deze ruildag, is een tijd om nooit te vergeten.

Ook namens de Historische Vereniging hartelijk dank aan PLUS Vergeer en alle vrijwilligers uit ons dorp en daarbuiten.

 

Plusboek_4_-_presentatie_17_jan._2023_-_foto_Nico_Holdermans.jpg

 

STICKERS VOOR HET ALBUM OUDERKERK, EEN DORP MET EEN RIJKE HISTORIE ZIJN NOG TE VERKRIJGEN

Het is nog steeds mogelijk, als u een aantal stickers mist, de nummers aan ons door te geven. Wij kunnen u daar aan helpen.

===================================================================

Op 14 september 2024 is het weer Open Monumenten Dag.
 

De Dorpskerk van Ouderkerk aan den IJssel (Kalverstraat 1) is op zaterdag 14 september van 10.00 tot 17.00 uur open in het kader van Open Monumentendag. Er is dan gelegenheid om de kerk met onder andere het fraaie praalgraf van het geslacht Van Nassau-Lalecq (nazaten van prins Maurits), het 17e-eeuwse meubilair met prachtig koper- en houtsnijwerk en de eeuwenoude grafzerken te bezichtigen. Er zijn mensen aanwezig die tekst en uitleg kunnen geven.

Het landelijke thema voor Open Monumentendag 2024 is 'Routes, netwerken en verbindingen'. In de uitgebreide expositie die in de kerk wordt gehouden, wordt aandacht aan dit thema besteed. Andere onderwerpen die in de expositie aan de orde komen zijn onder andere de kerk, het praalgraf, het Kam-orgel, symboliek in de kerk, de Dorpskerk in relatie tot Europa en het busongeluk van 20 november 1941. Bij dit busongeluk verdronken onder andere drie zonen van de toenmalige predikant van de Dorpskerk ds. J.G. Woelderink. Verder maken de bijzondere video-opnamen die door Nico Holdermans in het praalgraf gemaakt zijn deel uit van de expositie. Ook zijn er schilderijen te zien van de Ouderkerkse kunstschilder Cor Visser.

Het historische Kam-orgel uit 1854 wordt de hele dag bespeeld door diverse organisten. Voor belangstellenden is het mogelijk om - ook tijdens het spelen - een kijkje op de orgelgalerij te nemen.

De toren kan in groepjes onder leiding van gidsen beklommen worden. Er wordt op nummer gewerkt. Uiteraard moet men voor deze activiteit een goede gezondheid hebben.

Bij de Dorpskerk staat de Wilhelminaboom. Het is een lindeboom die geplaatst is ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Om de boom staat een smeedijzeren sierhek met vijf goudkleurige portretmedaillons. Het hek werd in 2016 geheel gerestaureerd na een ernstige beschadiging door een ongeval.

In 1898 stuurde de Doetinchemse IJzer-, Koper- en Metaalgieterij een brochure aan alle Nederlandse gemeenten om hen aan te sporen ter gelegenheid van de inhuldiging van Koningin Wilhelmina herinneringsbomen te planten, waarvoor het bedrijf een sierhek kon leveren. Het hekwerk om de Ouderkerkse Wilhelminaboom is er een voorbeeld van.

Evenals in voorgaande jaren kunnen er vanaf de Steiger de hele dag gratis tochten met historische schepen gemaakt worden over de Hollandsche IJssel naar Capelle-, Krimpen-, Nieuwerkerk aan den IJssel en Gouderak. Meer informatie over de vaartochten is op Open Monumentendag te verkrijgen in de Oudheidskamer (Dorpsstraat 19).

De vlakbij de Dorpskerk gelegen Oudheidskamer is op dezelfde tijden als de Dorpskerk open. Daar wordt een boeiende expositie gehouden over het thema 'Foto's uit de oude doos', waarbij Ouderkerk centraal staat. In hetzelfde pand heeft ook de Stichting Archeologie Krimpenerwaard (SAK) haar atelier. Daar wordt uitleg gegeven over de activiteiten van de SAK. Ook zijn er veel interessante bodemvondsten uit de omgeving te zien.

Omdat de Dorpskerk en de Oudheidskamer vlakbij elkaar liggen, kan een bezoek aan beide gebouwen goed gecombineerd worden.

Op zo'n 800 meter afstand van de Dorpskerk ligt de Oude Algemene Begraafplaats (IJsseldijk Noord, tegenover nr. 67), die in gebruik geweest is van 1828 tot 1985. Bezienswaardigheden op deze begraafplaats zijn het gereconstrueerde baarhuisje en het grafmonument dat is opgericht ter nagedachtenis aan A.J. Schelling. A.J. Schelling was in zijn leven ingenieur in Egyptische Staatsdienst. Hij is op 18 september 1854 in Ouderkerk aan den IJssel geboren en op 3 mei 1883 in Caïro (Egypte) overleden. Het grafmonument staat vlakbij het hek langs de dijk. Het bestaat uit een sokkel met inscriptie, waarop een afgebroken zuil  geplaatst is.

 
Voor het verslag van Open Monumenten Dag 2023 zie de rubriek overigen
 
dorpsstraat19 omd 2023omd2023steigerOMD 2023 - 9 sept. - 1foto Nico Holdermans
 
===================================================================

Gedenkplaat oorlogsmonument Ouderkerk aan den IJssel

Op maandag 8 november 2021 is de gedenkplaat met de namen van negen Ouderkerkse oorlogsslachtoffers op het oorlogsmonument in Ouderkerk aan den IJssel (aan De Maenstand, bij de muziektent) officieel onthuld. Dit is gebeurd in aanwezigheid van nabestaanden en een aantal genodigden.

Oorspronkelijk zou de plaat bij de dodenherdenking van 4 mei 2020 onthuld worden. Dit kon onder andere door het coronagebeuren niet doorgaan. Inmiddels is de plaat (50 cm x 40 cm groot) op het monument aangebracht.

Op de plaat staan de volgende namen vermeld: Bertus van Hoevelaken, Hendrik de Hoop, Arie Houweling, Marinus Oosterom, Bastiaan Pols, Gerrit Wouter Slappendel, Teunis Stouthart, Arie van Vliet en Pieter Vonk Noordegraaf.

Een lang gekoesterde wens van nabestaanden en ondergetekende is met de realisatie van de gedenkplaat in vervulling gegaan.

Voor ev. vragen kunt u contact opnemen met:

Nico Holdermans

Tel. 0180 682953 of 06 12110727

E-mail:  Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

IMG 8770  Gedenkplaat 2 oorlogsmonument O ad IJ 2- foto Nico Holdermans

 

===================================================================================================
  
Vrijwilligers

Het bestuur en vrijwilligers zijn al vele jaren voor onze vereniging actief bezig. Ze worden steeds een jaartje ouder en zullen op een moment, als gevolg van hun leeftijd, helaas terugtreden.
Zonder een compleet bestuur en voldoende vrijwilligers komt een vereniging in gevaar en gaat ook veel kennis en kunde verloren.
Het is daarom van groot belang nu al uit te kijken naar mannen of vrouwen, die  vrijwilligerstaken willen uitvoeren en eventueel ook bestuurstaken overnemen.
Kennis van onze historie is niet een eerste vereiste, wel interesse daar voor.
Wij vragen om hier eens over na te denken en contact met ons op te nemen.
Wij kunnen dan gezamenlijk besluiten welke werkzaamheden het meest geschikt en interessant zijn.
U kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen met een van onze bestuursleden voor inlichtingen of het maken van een afspraak.